Nieuwsbrief Coach4you – Juli 2011

In deze Nieuwsbrief

– Stand van Zaken
– Onderzoek bevestigt: meer zelfvertrouwen en vaardigheden na coachtraject
– Coachtrainingen weer enthousiast ontvangen
– Gratis voetbalkaartjes op Beursvloer
– Thema avond: Kids Online
– Leestips
– Agenda

Stand van Zaken

Meer dan 100 leerlingen hebben mede dankzij hun coach de brugklas succesvol afgerond. Uit onderzoek (zie bericht hieronder) blijkt dat de wekelijkse begeleiding en aandacht leiden tot meer zelfvertrouwen en vaardigheden bij de leerling. Maar ook 100 nieuwe coaches verruimden weer hun coachingsrepertoire bij Capgemini Academy. We berichtten al eerder dat we de ontwikkelingssubsidie van het Oranje Fonds nog tot 2012 kunnen inzetten. Graag ondersteunen we daarmee nog steeds de start van nieuwe projecten. Heb je nog geen Coach4you in je woonplaats en zie je wel mogelijkheden, neem dan contact op. Nu is het tijd voor zomervakantie……… lekker relaxen en NIETS moeten zodat straks alle school- en coachingsactiviteiten weer met frisse moed opgepakt kunnen worden! Wij wensen iedereen een heerlijke tijd. Dank voor de belangeloze en enthousiaste ondersteuning van de ruim 200 leerlingen!

Onderzoek bevestigt: meer zelfvertrouwen en vaardigheden na coachtraject

Eén-op-één ondersteuning bij de leerlingen leidt tot meer zelfvertrouwen en vaardigheden. Uit het onderzoek van de universiteit Groningen i.o.v. het Oranje Fonds blijkt dat volgens een meerderheid van de coaches de kinderen na een coachtraject meer zelfvertrouwen hebben, tevredener zijn over hun leven, meer geloven in eigen kunnen en meer sociale- en schoolvaardigheden ontwikkeld hebben dan bij aanvang van het traject. Daarnaast blijkt dat de coaches zowel psychosociale als instrumentele ondersteuning geven. De instrumentele ondersteuning neemt toe gedurende de tweede helft van het traject, terwijl de psychosociale ondersteuning constant blijft. Inzetten op beide typen ondersteuning is cruciaal voor een positieve ontwikkeling bij kinderen.

Trainingen weer enthousiast ontvangen

In samenwerking met Capgemini Academy is voor het derde achtereenvolgende jaar de eendaagse basistraining ‘Coachen in Coach4you context’ gegeven. Het coachen van een pupil in de eigen huiselijke omgeving staat hierin centraal. Welke thema’s en problematieken komen zo aan de orde? Hoe ga je om met culturele verschillen? Hoe werk het puberbrein? De training heeft een hoog kennisdeel- en doe- karakter. ‘Het was een erg leuke en inspirerende dag die echt voorbij gevlogen is. Leuke trainers en leerzame rollenspellen. Ik heb veel opgestoken, een must voorafgaande aan de koppeling tussen coach en leerling’, aldus een enthousiaste coach uit Alkmaar.

Gratis voetbalkaartjes op Beursvloer

Coach4you Utrecht deed op 31 mei mee aan de De Maatschappelijke Beursvloer; een lokaal evenement waar maatschappelijke behoeften worden verhandeld: vraag en aanbod van vrijwilligerswerk in de meest brede zin van het woord. Doel was het maken van een match. Wat de een biedt, is voor de ander zeer gewenst. De matches hebben betrekking op menskracht, kennis, materiaal, faciliteiten en creativiteit. Er wordt dus gehandeld met gesloten beurzen. In ruil voor enige publiciteit leverde het voor project Utrecht; 25 voetbalkaartjes van FC Utrecht op (leuk voor een coach/leerling uitje), 2 supervisor trainingen voor verbetering van de intervisie en een training fondsenwerving van de SESAM academie. Een mooi resultaat. Ook meedoen aan een Beursvloer bij jouw in de buurt?

Thema avond: Kids Online

Hyves/Facebook,Twitter, Youtube, Call of Duty, World of Warcraft, Spele.nl. Populaire plekken op internet. Niet voor niets. Er is veel leuks te beleven. Maar er is ook een keerzijde waar ouders zich regelmatig zorgen over maken. Hoe voorkom je scheldpartijen en bedreigingen? Zijn kinderen zich altijd bewust van de openbaarheid van internet? Hoe gaan zij om met extreme beelden van seks en geweld? In hoeverre zijn kinderen zelf in staat om consequenties van hun activiteiten te overzien? Coach4you Zeist organiseert op 13 oktober een thema-avond voor haar coaches en die van ‘buur’ projecten. Frederike Lems, spreker namens Mijn Kind Online, informeert over de internetwereld van de jeugd; de mogelijkheden en gevaren.

Leestips

Hoezo lastige puber?

PuberPubers, wat een lastige mensensoort, verzucht menig volwassene.Ze luisteren niet, zijn brutaal, maken lawaai. Ze doen hun huiswerk niet, maken bushokjes kapot en zeggen de hele dag door ‘kut’. En ze hebben een onderontwikkeld brein. Als opvoeder zit je soms met de handen in het haar. Er is zoveel om bang voor te zijn. De neiging om de controle op te voeren of ten einde raad je kop in het zand te steken, is begrijpelijk maar niet echt handig. Met het bespreekbaar maken van lastige onderwerpen en een flinke dosis vertrouwen kom je veel verder. Laura Tietjens heeft met ‘Hoezo lastige puber?‘ een vlot boek geschreven, vol met handige tips over de omgang met deze mensensoort… een must have om de omgang met pubers stukken te vergemakkelijken. In hartverwarmende interviews geven enkele pubers een aangrijpende inkijk in hun wereld. Als extraatje geven ze je ook nog handige en humoristische adviezen. Want wie kent nou beter de gebruiksaanwijzing van die lastige puber dan zijzelf?

Coachen met een leeg hoofd

In dit boek kun je lezen hoe je je eigen ‘radio’ kunt uitschakelen zodat je je volledig kunt openstellen voor de signalen die je leerling uitzendt. Want als je luistert naar je eigen zenders, die een mening hebben, of een oordeel of een oplossing, dan luister je niet echt naar de ander. Pas als je hoofd leeg is kun je hem horen. De uitgangspunten van dit boek worden ook in de training gebruikt. Coachen met een leeg hoofd van Nicolette Kat.

Agenda

– Zaterdag 10 september: laatste coachtraining van 2011 in Putten. VOL
– Donderdag 13 oktober: Thema avond bij Coach4you Zeist: Kids online