Nieuwsbrief Coach4you- januari 2012

In deze Nieuwsbrief

– Stand van Zaken
– Tientallen reacties op Maatjescampagne Oranje Fonds
– Workshop Kids Online
– Mentoring migrantenjeugd succesvol
– Lees(tips)
– Agenda

Stand van Zaken

Allereerst wensen wij jullie een mooi, bijzonder en sociaal 2012 toe. Shoot for the moon….Inmiddels is het schooljaar 2011/2012 op de helft. Alweer een aantal maanden zijn dus ook nieuwe koppels van leerlingen en hun coaches hard aan het werk. Wij zijn blij dat ook dit jaar het aantal koppels is toegenomen. Het is een ontwikkeling die recht doet aan het bewezen nut van de persoonlijke ondersteuning die Coach4you projecten geven en van de groeiende belangstelling voor dit zinvolle vrijwilligerswerk. Het Oranje Fonds heeft die belangstelling onlangs verder vergroot door in de media aandacht te vragen voor allerlei vormen van “maatjes”projecten. Naast de jaarlijkse coachtraining bij Capgemini is Coach4you dit schooljaar begonnen met het organiseren van regionale thema-avonden voor coaches om langs die weg hun deskundigheid verder te vergroten. Het enthousiasme van de deelnemers aan de eerste avond in Zeist (meer daarover elders in deze Nieuwsbrief) doet vermoeden dat dit experiment goede kans van slagen heeft.

De financiële stand van zaken leidt voorlopig tot minder enthousiasme. Komend jaar loopt de startsubsidie van het Oranje Fonds af (vervolggesprekken lopen gelukkig wel) en moeten nieuwe bronnen gevonden worden voor financiering van de landelijke infrastructuur (stuurgroep) die onmisbaar is voor het functioneren van de plaatselijke projecten. De huidige economisch barre tijden leiden tot bezuinigingen bij de rijksoverheid en een daardoor toenemende vraag naar ondersteuning door particuliere fondsen. Een bijkomende uitdaging is dat de meeste fondsen eisen stellen ten aanzien van vernieuwing en/of groei. De stuurgroep zal zich komend jaar vol overgave inzetten om dit probleem zo goed mogelijk op te lossen.

Tientallen reacties op Maatjescampagne Oranje Fonds

Brugklasser David en piloot/Coach4you coach Berto speelden de hoofdrol in één van de drie tv-commercials van het Oranje Fonds die in november en december op de publieke en regionale omroep werden uitgezonden. In de minidocumentaire zie je het koppel samen huiswerk doorspreken. Berto vindt het fijn om David te helpen zodat hij goede cijfers haalt. David geeft Berto een 7,5 omdat hij hem zo goed coacht. Via tv-commercials, radiospots, advertenties, abri’s en internet werden potentiële vrijwilligers geworven voor maatjesprojecten en doorgestuurd naar www.ikwordmaatje.nl. Coach4you kreeg meer dan dertig reacties van aspirant coaches. Voornamelijk uit het midden van het land. Momenteel lopen de intakegesprekken.

Workshop KindOnline voor Coach4you Utrecht/Gelderland

‘Kinderen zijn echte beeldkijkers’ zegt trainer Ivo Wouters. Hij gaf in het najaar uit naam van KindOnline een training Media-opvoeding; 40 coaches van 6 verschillende Coach4you projecten uit de provincie Utrecht en Gelderland waren hiervoor door project Zeist uitgenodigd. Hyves, Facebook, You Tube en het vooral het spelen van online videogames zijn voor jongeren zo aantrekkelijk, dat ze zichzelf eraan ‘verslaafd’ noemen. Nieuwe internettoepassingen (zoals de sociale media) hebben ook veel voordelen; het gaat vooral om het samen doen, samen beleven, samen iets bereiken wat je in je eentje niet kunt! Maar ouders hebben al snel het raden wat er zoal online gebeurt. Hoe zorg je dat kinderen zorgeloos, veilig op het net kunnen vertoeven? Door als opvoeder betrokken te zijn bij wat ze doen! Maar dan moet je natuurlijk wel weten waar het over gaat. Hier krijg je een stoomcursus techniek, vind je tips over digitaal pesten, loverboys 2.0 etc. Verder verwijst Wouter naar z’n site. Hierop staan filmpjes die je als kapstok kunt gebruiken voor een gesprek met het kind.

Mentoring migrantenjeugd succesvol

E-Quality, kenniscentrum voor emancipatie, gezin en diversiteit, en het Instituut voor Integratie en Sociale Weerbaarheid (ISW) van de Rijksuniversiteit Groningen presenteerden 14 december de resultaten van het onderzoeksproject ‘Mentorprojecten en migrantenjeugd’. Het onderzoek richtte zich op het effect van mentorprojecten voor jongeren uit migrantengroepen, en welke factoren hierbij een rol spelen. Belangrijkste conclusie: Mentoring blijkt ook voor migrantenjeugd een gunstig effect te hebben op hun schoolvaardigheden en hun welbevinden, net als voor autochtone jeugd. Voor jongeren van de eerste migratiegeneratie helpt mentoring zelfs op meer vlakken: voor hen levert het vaak ook voordeel op qua sociale vaardigheden, netwerk en culturele identiteitsontwikkeling.Lees meer.

Leestips

Breinlink voor ouders, je kind helpen leren. Welke ouder kent niet de verzuchting van zijn of haar kind: ‘Rekenen (Engels / Biologie / …), dat leer ik nooit!’. Of: ‘Mam/pap, wil je me helpen met m’n huiswerk?’. Of: ‘Ik heb helemaal geen zin, ik ben net aan het gamen!’. Hoe kun jij je kind beter begeleiden bij huiswerk en hem motiveren tot leren? Auteurs Gerjanne Dirksen en Hulda Möller maken de nieuwste wetenschappelijke bevindingen over brein en leren op beeldende wijze toegankelijk voor ouders. Het unieke aan dit boek is dat zij deze bevindingen vertalen naar praktische benaderingen en tips. Een kleurrijk boek, boordevol tips en praktijkvoorbeelden van ouders om je kind meer lol in leren te laten krijgen.Voor kinderen t/m 14 jaar is er een speciale bijlage in het boek;Help, ik word slimmer! Deze is ook los te bestellen.

In ‘Zeven eigenschappen die jou succesvol maken!‘ maakt Sean Covey de tijdloze principes van zijn vader toegankelijk voor jongeren en past ze toe op de keuzes en beslissingen die jongeren moeten maken.Stapsgewijs helpt Covey jongeren hun zelfbeeld te verbeteren, vriendschappen op te bouwen, groepsdruk te weerstaan, vastgestelde doelen te bereiken, op te kunnen schieten met ouders en nog veel meer.

Hij gebruikt veel cartoons, uitspraken van pop- en sporthelden, verhalen van jongeren zelf. Hij geeft veel tips en ideeën over hoe je problemen kunt aanpakken. Dit boek is dus op de eerste plaats bedoeld voor jongeren, maar ook voor de ouders, familieleden of leraren kunnen er wat van opsteken.

Op www.beterspellen.nl kun je je leerling prikkelen om spelenderwijs beter Nederlands te schrijven! Na aanmelding wordt dagelijks een kort spellingtestje gemaild: 4 vragen per keer/directe uitleg/overzicht van de behaalde totaalscore. Leuk en leerzaam!

Agenda

– Vrijdag 10 februari: landelijke coördinatorendag bij Capgemini in Utrecht