Leiden en Volgen als coach – Verdieping II

Verdiepingstraining 2 – Leiden en volgen als coach – voor coaches die een volgende stap willen zetten in de begeleiding van hun coachkind. De ervaring die je al hebt opgedaan wordt tijdens de training gebruikt om uit te wisselen en te oefenen.

Deze eendaagse training helpt je om te gaan met de begeleidingsmomenten die spanning kunnen oproepen bij jou als coach. Bijvoorbeeld wanneer je weerstand bij je coachkind merkt, groei stagneert, je uitdagende (cultuur)verschillen ten aanzien van normen of waarden tegenkomt of er zelfs even geen hulpvraag meer lijkt te zijn. Door te schakelen tussen leiden en volgen kan de belemmerde begeleiding weer gaan stromen.

Samen met andere coaches krijg je zicht op je eigen voorkeurstijl wat betreft leiden en volgen en hoe de beweging hiertussen een rol speelt bij de begeleiding van je coachkind. Tijdens praktische oefenmomenten ontdek je de kracht van energetisch verbinden, open vragen en reflectief luisteren. Met elkaar leer je hoe je op het juiste moment de begeleiding kan verdiepen naar een onderliggende laag van emoties, behoeften, angsten en verlangens.

Je oefent met en verdiept je kennis over botsende normen, waarden en belangen. Door de ‘ja-en’ houding centraal te stellen oefen je waardering te tonen voor wat er wél is en hoe je, waar nodig, respectvolle aanvullingen of persoonlijke grenzen aan kunt geven.

Na deze trainingsdag ben je gegroeid in het vloeiend en effectief schakelen tussen leiden en volgen als coach. Je bent in staat aansluiting te vinden bij de ander ook wanneer er sprake is van weerstand, verveling of botsende ideeën. Je hebt ervaren hoe jij als coach de verdieping aan kunt brengen in het contact. Hiermee ben je nog beter in staat jouw rol te pakken in het vormgeven van het coachproces.

De trainers; Gusta Semmelink en Jan-Willem Lafleur

Wat mij zo fascineert in hoe wij mensen met elkaar omgaan is hoe verschillend en hoe hetzelfde we zijn. Mijn twee kinderen – allebei jongens – verschillen enorm van elkaar. Terwijl ze dezelfde ouders hebben, in hetzelfde huis onder dezelfde omstandigheden opgroeien en nu nog veelal dezelfde ervaringen meemaken. Toch hebben ze andere prioriteiten, andere interesses, andere wensen en grenzen, en andere manieren om hun behoeften kenbaar te maken. Ze hebben ook andere dingen van mij nodig. En ik kom andere (fijne en minder fijne) kanten van mezelf in interactie met hun tegen. Tegelijk zijn het universele behoeften die hun (en mijn) gedrag sturen; gezien, geliefd, begrepen en gewaardeerd worden, groeien in kunnen en in zelfvertrouwen, ertoe doen en erbij horen.

Als diversiteitstrainer en coach kom ik op veel plaatsen tegen hoe kleine verschillen tussen mensen voor grote misverstanden, irritaties en onbegrip kunnen zorgen. En hoeveel we in elkaar herkennen als het gaat om wat er werkelijk toe doet. Mijn drijfveer als trainer is kleurrijk verbinden. Zodat we onszelf en elkaar kunnen vinden in onze verschillen. Met beter begrip voor wie we zijn, en meer hart voor wie de ander aan het worden is.

Bij Coach4you leer je niet alleen je leerling steeds beter kennen, maar dus ook jezelf.

Gusta Semmelink is trainer en coach. Gevoed door een internationale jeugd; een studie Algemene Sociale Wetenschappen; de specialisatie multiculturele samenleving; een opleiding in NLP, Transactionele Analyse en systemisch werken bij het ontwikkelen van mens en organisatie; roerige en mooie levenservaringen en 20 jaar als diversiteitstrainer in het sociaal maatschappelijk middenveld. Zie voor meer informatie www.diversiteitstraining.nl

In mijn jeugd kwam ik er achter hoe waardevol het was om mijn ervaring te kunnen delen met iemand anders. Want zo bemerkte ik dat gevoelens van invloed zijn op relaties en resultaten. Door over mijn belevenissen te praten leerde ik het magische effect kennen van openstellen, vertrouwen en verbinden. Dankzij het contact met anderen deed ik ontdekkingen bij mijzelf. Dit positief steuntje in de rug gun ik alle leerlingen die moeite hebben met of opzien tegen de overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs.

Als begeleider van ontwikkeling ben ik actief in het bedrijfsleven en help mensen bij het omgaan met innerlijke processen in de context van organisatiedoelstellingen. Daarbij is het gevoelsleven een waardevol uitgangspunt. www.kiemtraject.nl 

Data

Kijk onder Agenda (ook rechts op deze pagina te zien) voor de diverse data en locaties.

Aanmelding

Je kunt je voor de training ‘Leiden en Volgen als coach – Verdieping II’ aanmelden door een mail te sturen naar trainingen@coach4you.org met daarin je naam, je voorkeursdatum en de plaats van je Coach4you project. Aanmeldingen worden behandeld op volgorde van binnenkomst. Per training is er plaats voor maximaal 14 deelnemers. Na ontvangst van je mail krijg je een bevestiging en verdere informatie toegestuurd.